Sięgnij po sezam, a zmniejszysz stres oksydacyjny, który sprzyja szybszemu starzeniu się.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Sezam - główny składnik wielu smakołyków, jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.
Rozkosz smaku, tajemnica wiecznej urody i zdrowia... zamknięta w złotej puszce. Czy jest naród, który dorównałby Grekom w tworzeniu afrodyzjaków?
Zapalenie gruczołu krokowego i łagodny rozrost prostaty to najczęstsze dolegliwości urologiczne spotykające mężczyzn około 50. roku życia. WHO podaje szokujące statystyki, z których wynika, że około 50 proc. mężczyzn po 60. roku życia i 100 procent po 80. roku życia cierpi z powodu rozrostu gruczołu krokowego.