Porównując skany mózgu kilkudziesięciu osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i bez nich, odkryto stosunkowo niższy poziom serotoniny wśród tych pierwszych.
Kwiaty z dziurawca zwyczajnego są stosowane w europejskim zielarstwie w leczeniu łagodnej i umiarkowanej depresji, a teraz odkryto, że mogą pomóc zmniejszyć ilość wypijanego alkoholu.
Nasze samopoczucie w dużym stopniu zależy od poziomu serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Serotonina wpływa na wiele funkcji organizmu – nie tylko na zadowolenie, ale także np. na mniejszy apetyt. Produkcja serotoniny w układzie nerwowym odbywa się za sprawą tryptofanu – aminokwasu, którego organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie.
Białko to budulec mięśni, a także składnik pomagający zwiększyć metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. To niezbędne, trudne do przecenienia, paliwo, które wspiera organizm w budowaniu zdrowych tkanek i komórek. Ciało może dawać sygnały niedostatecznych ilości białka - sprawdź, czy nie masz takich objawów. Jeśli je dostrzegasz, niezwłocznie wzbogać dietę o większe dawki wspomnianego składnika.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.
Nie masz czasu na długie autoterapie? Męczy Cię stres i chcesz „odsapnąć"? Szukasz szybkiego sposobu na pozbycie napięcia? Oto kilka prostych, czasem nieco zaskakujących sposobów na redukcję stresu.
Mikrobiom jelit wpływa na produkcję serotoniny, hormonu, który jest związany z dobrym nastrojem.
Zespół przewlekłego zmęczenia to dolegliwość, która poza spadkiem sił objawia się zaburzeniami snu i bólami mięśni.
Na dobry nastrój ma wpływ wiele czynników, także te dietetyczne. Sposób odżywiania się nie tylko wpływa na naszą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale silnie oddziałuje na psychiczne samopoczucie.
Ciepiący na syndrom chronicznego zmęczenia mają problemy z zasypianiem, doświadczają też gorszego nastroju i czują się nieustannie zmęczeni. Ta choroba dotyczy co trzeciego Polaka w grupie wiekowej 30-40 lat. Jak walczyć z tym problemem?
Szacuje się, że jedna na kilkanaście osób doświadcza sezonowych zaburzeń afektywnych (seasonal affective disorder, SAD), choroby, która wywołuje m. in: obniżone samopoczucie, zaburzenia wagi, bezsenność, bądź nadmierną potrzebę snu, ciągłe zmęczenie, poczucie bezwartościowości, nieuzasadnione poczucie winy. Poznaj fakty i mity dotyczące SAD.
Warto się całować, nie tylko po to, by okazać sobie bliskość. Okazuje się, że pocałunek ma uzdrawiającą siłę: sprzyja produkcji endorfin i oksytocyny, które mają działanie antystresowe i antymigrenowe. Ponadto całowanie się uruchamia 29 mięśni twarzy pomagając utrzymać jej odpowiednie napięcie i młody wygląd.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.
Słońce, liście i kwiaty na drzewach oraz śpiew ptaków - tak coraz częściej wita nas kolejny wiosenny dzień. W takiej sytuacji można odnieść wrażenie, że natura oczekuje od nas uśmiechu i wulkanu energii. Tymczasem wiele osób ma problemy z koncentracją, sennością i zniechęceniem, cierpiąc na tzw. syndrom zmęczenia wiosennego.