Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Aromaterapia jest ogólnie dostępna, jej zwolennicy twierdzą, że pomaga pozbyć się bólów reumatycznych, nudności oraz senności. Jako, że należy do medycyny naturalnej, ma także przeciwników. Niektórzy uważają, że stosowanie olejków otrzymywanych z roślin, ziół, bądź drzew nie może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia. Bezsprzecznie jednak można stwierdzić, że aromaterapia staje się coraz popularniejsza, warto więc przybliżyć jej działanie.
Statystyki mówią, że u jednego na sześciu Amerykanów, w pierwszym rzędzie seniorów ze średnią wieku 70 lat zostanie zdiagnozowany rak prostaty. Szansa na wyleczenie może znajdować się w diecie roślinnej. Przeprowadzono badania, z których wynika, że zmiana diety na roślinną poparta kuracją antystresową wydaje się być efektowna w spowolnieniu lub zatrzymaniu rozwoju raka prostaty.