Jeśli spędzasz popołudnia przed telewizorem, narażasz się na raka jelita grubego. Z badań wynika, że kobiety w średnim wieku spędzające dużo czasu przed telewizorem częściej chorują na ten nowotwór.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Długotrwałe stosowanie antybiotyków sprzyja rozwojowi polipów w jelitach w późniejszych latach, a to stanowi czynnik raka jelita grubego.
Starsze kobiety chorujące na cukrzycę są bardziej podatne na różnego rodzaju nowotwory jelita grubego, wynika z najnowszych badań.
Naukowcy odkryli, że kobiety, które piją alkohol, częściej zapadają na raka. Zależność taka występuje nawet wówczas, gdy ilość napojów wyskokowych jest niewielka.
Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych poinformował, że lek Avastin stosowany - niezgodnie z zatwierdzonymi wskazaniami - w leczeniu wysiękowej postaci zwyrodnienia plamki żółtej, może powodować ciężkie zapalenia gałki ocznej.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.