Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Nie można dzięki temu farmaceutykowi wyglądać 20 lat młodziej, ale okazuje się, że lek na raka może przywrócić funkcjonowanie układu odpornościowego na młodzieńczym poziomie.
Owies nie zajmuje czołowego miejsca w rankingu popularności zbóż. Daleko mu do pszenicy czy żyta. Co jednak krzepiące, w związku z trwającą od dłuższego czasu modą na musli, również płatki owsiane wracają do łask.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.