Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Wyższy poziom określonych składników odżywczych we krwi ma związek z lepszymi połączeniami w mózgu i wyższą wydajnością testów poznawczych u seniorów.
Rodzaj diety ma wpływ nie tylko na samopoczucie i sylwetkę, ale wiąże się ze zwiększeniem lub obniżeniem poziomu zagrożenia różnymi chorobami. Ustalono, że określony sposób jedzenia może też zmniejszyć prawdopodobieństwo utraty słuchu.
Choroby serca to najczęstsza przyczyna śmierci na całym świecie. Ponad jedna trzecia wszystkich zgonów jest nimi spowodowana. Tymczasem znacznej części tych dolegliwości można by zapobiec dzięki odpowiedniemu stylowi życia.
Kwasy omega-3, które w dużych ilościach znajdują się w rybach, mogą chronić serce.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Zbyt wiele obowiązków zawodowych, zmiana pory roku, problemy ze snem - wszystko to może mieć wpływ na zmęczenie, które bywa odczuwalne w różnych porach dnia. Nie zawsze pomogą popularne sposoby na odzyskanie energii, takie jak kawa, herbata, czekolada, czy żeń-szeń, ale bez wątpienia dieta ma wpływ na poziom wigoru. Poniżej kilka produktów, które należy dołączyć do jadłospisu, by odzyskać siłę do działania.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są zdrowe i nadają się do częstego spożywania.
Wają pozytywny wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu we krwi i w małym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów - to tylko niektóre zalety kwasów omega-3 i 6. Warto zadbać, aby w odpowiedniej ilości znalazły się w naszym codziennym jadłospisie.
Naukowcy wyhodowali zmodyfikowane genetycznie prosięta których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3. Czy oznacza to że niedługo już będziemy mogli powiedzieć – zjedz szynkę na zdrowie?
2006 będzie w przemyśle spożywczym rokiem produktów wzbogaconych w substancje zwiększające sprawność naszego umysłu, produktów dla seniorów oraz kontroli porcji - orzekł na podstawie przeprowadzonych obserwacji Mintel, brytyjski instytut badań rynkowych. W ostatnich miesiącach na rynek weszła rekordowa liczba nowych produktów. Wiele z nich wpisuje się w coraz popularniejszy trend zdrowego i racjonalneg odżywiania się.