Śródziemnomorski jadłospis jest powszechnie zalecany jako bardzo zdrowy, pomaga zachować zdrowie układu sercowo-naczyniowego, osłabia ryzyko demencji, może chronić przed różnymi nowotworami, wreszcie - pomaga zachować odpowiednią wagę. Teraz wykazano, że w przypadku kobiet takie jedzenie może obniżyć prawdopodobieństwo udaru.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.