Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Dla osób, które odziedziczyły geny zwiększające ryzyko otyłości, istnieje nadzieja na zachowanie zdrowszej wagi. W Tajwanie odkryto, że określone formy ćwiczeń są szczególnie skuteczne w zwalczaniu genetycznych uwarunkowań sprzyjających otyłości.
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Codziennie zjadamy, nie przyznając się do tego, równowartość trzech dodatkowych cheeseburgerów McDonald's - niezależnie od talii.
Nadwaga - otyłość - zaawansowana otyłość. Co to oznacza? Co wywołuje przyrost masy ciała i dlaczego sytuacja tak szybko się pogarsza?
Przyrost masy ciała wywołuje uczucie przygnębienia i niskiej samooceny wśród mężczyzn w średnim wieku, ale jest także postrzegane jako nieunikniona konsekwencja obowiązków rodzinnych i zawodowych.
Nawet umiarkowana otyłość może skrócić życie o całe lata, pokazała analiza stanu zdrowia miliona ludzi.
Ludzie z otyłością, którzy dojeżdżają do pracy samochodem, mają o 32 proc. wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z osobami o normalnej wadze, które docierają do pracy na rowerze i pieszo.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) u pacjentów z COVID-19 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu i dłuższym pobytem na oddziale intensywnej terapii, mówią medycy z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji.
Mikrobiota jelitowa ma wpływ na zdolność do utraty wagi.
Osoby otyłe od dzieciństwa do wieku średniego są ponad dwukrotnie bardziej narażone na trudności z codziennymi aktywnościami, takimi jak wstawanie, wchodzenie po schodach i noszenie zakupów, i to już przed ukończeniem 50 roku życia.
Starsze osoby, które są szczupłe lub szybko tracą na wadze, mają wyższe ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza jeśli wcześniej cechowała je nadwaga lub otyłość.