Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Osoby z demencją mają większe ryzyko zachorowania na COVID-19, częściej wymagają hospitalizacji, ciężko przechodzą chorobę oraz częściej umierają z jej powodu.
Profesorowie z Uniwersytetu Simona Frasera odkryli, że dystans fizyczny jest powszechnie skuteczny w ograniczaniu rozprzestrzeniania się COVID-19, tymczasem efektywność trzymania się w małej grupie i masek bardziej zależy od sytuacji.
Korzystanie z komunikacji miejskiej, odwiedzanie miejsc kultu czy inne przemieszczanie się w obszarach o gęstym zaludnieniu wiąże się ze istotnie wyższym ryzykiem pozytywnego wyniku testu na koronawirusa SARS-CoV-2, tymczasem praktykowanie ścisłego dystansowania się może działać ochronnie.
Badacze z Uniwersyteu Yangzhou w Chinach ostrzegają: kiedy korzystasz z publicznej łazienki, noś maskę. Spłukiwanie toalet może uwalniać chmurę aerozolu z wirusami, które potencjalnie można wdychać.
Bardzo duży jest odsetek osób zarażonych nowym koronawirusem, które nie wykazują żadnych objawów choroby - to nawet 45 proc., wynika z analizy przeprowadzonej przez Scripps Research.
Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców kierowanych przez profesora z Texas A&M University wykazało, że zakrywanie twarzy maską znacznie zmniejsza ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Nowy koronawirus dość długo utrzymuje się na różnych powierzchniach, w tym maskach. Okazuje się, że może przetrwać nawet 4 dni wewnątrz materiału maski i 7 dni na jej warstwie zewnętrznej.