Już w najbliższy czwartek, 18 października, obchodzony będzie Światowy Dzień Menopauzy. Mimo, że klimakterium to naturalny i nieunikniony etap w życiu każdej kobiety, często postrzegany jest jako wstydliwy i problematyczny temat. Czy słusznie? Czym zatem jest okres przekwitania i jak możemy sobie z nim radzić?
Uderzenia gorąca, drażliwość, bezsenność, ciągłe wahania nastrojów, bóle głowy - to jedne z najbardziej charakterystycznych objawów menopauzy. Za większość z nich odpowiada spadek stężenia estrogenów. Na szczęście jest ratunek na uciążliwe dolegliwości. To siła naturalnych składników, takich jak - len i chmiel.
Uderzenia gorąca, bezsenność, wahania nastrojów, a czasem nawet osteoporoza, choroby serca czy nowotwór. Sprawcą takiego zamieszania w organizmie kobiety może być menopauza, a właściwie towarzyszące jej zmiany hormonalne w postaci spadku poziomu estrogenów. Jak złagodzić negatywne skutki tych procesów? Radzimy sięgnąć po len i zawarte w nim lignany lniane.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Preparaty z nowoczesnych typów lnu są sposobem na antybiotykooporne mikroorganizmy. Naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego skupieni w Fundacji Linum wykorzystują naturalne właściwości lnu do produkcji alternatywnego antybiotyku.