Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
U osób starszych, niepełnosprawnych oraz obłożnie chorych, często ze względu na brak ruchu, dochodzi do podrażnień, uszkodzeń i odleżyn. Dlatego ważne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu pielęgnacji skóry i właściwej higieny. Pamiętajmy, że odpowiednia ochrona skóry sprzyja szybszemu powrotowi do zdrowia.