Język jest niezbędny do mówienia, jedzenia czy odczuwania smaku. Co więcej, jego wygląd np. kolor czy obecność nalotów może wiele powiedzieć o twoim zdrowiu.
Sposób wyrażania myśli ma istotne znaczenie dla zdolności do zapamiętywania. Okazuje się, że treści wyraźnie artykułowane i wypowiadane wolno znacznie lepiej zapadają w pamięć niż te wymawiane szybko i w sposób kolokwialny.
Starsi ludzie, którzy są aktywni fizycznie, mają mniej kłopotów z przypomnieniem sobie imion i nazw przedmiotów. Problemy z wysłowieniem się, typowe dla starszych ludzi, mogą zaś być wynikiem niedotlenienia.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Twój język jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny? Może być wiele przyczyn problemu, począwszy od złej higieny jamy ustnej na chorobach autoimmunologicznych kończąc. Ten mały, zwinny mięsień wbrew pozorom pełni kluczową rolę – pozwala Ci właściwie jeść, odróżniać smaki czy mówić. Nie zaniedbuj go!
Jak często obserwujesz swój język? Jest nie mniej ważny niż zęby lub dziąsła. W medycynie chińskiej jest podstawą diagnostyki, od której zaczyna się badanie fizykalne pacjenta. W medycynie konwencjonalnej jest jednak niedoceniany, a przecież jego nietypowy wygląd, zmiana ubarwienia, obrzęk, z pozoru niewinne krostki lub plamki, mogą dostarczyć informacji na wagę złota o zdrowiu pacjenta.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
31 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Papierosa. Stomatolodzy ostrzegają – nikotyna to nie tylko szkoda dla naszych płuc czy serca, ale prawdziwa gehenna dla naszych zębów. Przebarwienia, schorzenia dziąseł, próchnica, utrata zębów, krępujące zmiany na języku, a nawet nowotwór – oto, co czeka naszą jamę ustną.
Nawet jeśli regularnie używasz nici dentystycznej, a twoje zęby aż lśnią od czystości, to nadal w twoich ustach grasują miliony bakterii - przyczyna nieświeżego oddechu, a także czynnik ryzyka chorób jamy ustnej oraz całego organizmu. Nic dziwnego, jeśli zapominasz o bardzo ważnej sprawie… higienie języka. Pomijasz język, ryzykujesz – alarmują stomatolodzy.
Badania przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu w Montrealu dowodzą, że mózg osoby w podeszłym wieku, która doświadcza zaburzeń językowych, może odzyskać część swoich zdolności dzięki odpowiedniej terapii.