Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Z opublikowanych w marcowym numerze „Journal of Clinical Oncology" badań wynika, że kobiety, które przed diagnozą raka płuc jadły więcej soi, żyją dłużej niż kobiety, które jej nie jadły.
Składniki soi zwiększają efektywność terapii radiacyjnej w zabijaniu komórek raka płuc.
Zawarte w soi fitoestrogeny mogą pomóc kobietom po menopauzie spokojnie przespać noc.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.