Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Wyższy poziom określonych składników odżywczych we krwi ma związek z lepszymi połączeniami w mózgu i wyższą wydajnością testów poznawczych u seniorów.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Jeśli masz cukrzycę, jednym z pierwszy zaleceń od lekarza z pewnością były zmiany w sposobie odżywiania się - przy tej chorobie takie aspekty stylu życia, jak poziom aktywności fizycznej oraz dieta, mają kluczowe znaczenie.
Wśród bakalii znajdują się: wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, daktyle drylowane, mak niebieski, migdały słodkie, migdały płatki, morela suszona, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, śliwka suszona oraz orzechy włoskie.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może hamować wzrost nowotworów raka piersi nawet o 30 proc., wynika z najnowszych badań uczonych z Uniwersytetu w Guelph.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.