Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Naukowcy pracujący pod kierunkiem Imperial College London w Wlk. Brytanii odkryli tajemnicę, jak komórki drożdży identyfikują i atakują tkankę ludzką, co ostatecznie prowadzi do infekcji. Wyniki badań, opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), mogą pomóc w opracowaniu nowej klasy leków i szczepionek do walki z lekoopornymi i śmiertelnymi szczepami infekcji grzybiczych.
Jod, mało rozpowszechniony w przyrodzie pierwiastek, ma ogromny wpływ na nasze życie. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo musimy dostarczać mu jodu jedząc bogate w jod produkty lub zewnętrznie, wykorzystując bogatą w ten pierwiastek solankę.
Wtedy nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką. Przyczyny takiego stanu są bardzo różne. Podstawowym czynnikiem wpływającym na przeciążenie stawów, a w konsekwencji na ich obrzęk, jest otyłość. Szczególnie dotyczy to stawu biodrowego oraz kolanowego.