Za poprawę funkcji poznawczych podczas ćwiczeń w znacznej mierze odpowiada dopamina.
Większość ludzi, którzy zarwali całą noc, doskonale zna to uczucie zmęczenia i napięcia. Niemniej, choć ciało jest fizycznie wyczerpane, mózg czuje się szczęśliwy i mamy "zawroty głowy".
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Geny, w szczególności te, które oddziałują na poziom dopaminy w mózgu, mogą odgrywać rolę w skłonności danej osoby do podejmowania ćwiczeń lub ich unikania.
Na rozpoznawanie emocji wśród osób z takimi problemami, jak choroba Parkinsona czy schizofrenia, mogą wpływać zmiany poziomu dopaminy w mózgu, uważają uczeni z Uniwersytetu w Birmingham.
Choroba Parkinsona wzięła swoją nazwę od nazwiska angielskiego lekarza Jamesa Parkinsona, który jako pierwszy dokładnie opisał jej objawy w 1817 roku. Jest ona jedną z najczęstszych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Najbardziej charakterystycznym objawem jest zanik komórek istoty czarnej i spadek stężenia dopaminy do ok. 20% wartości prawidłowych.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Nowe badania dowiodły, że rozwój choroby ma miejsce w innej niż dotychczas sądzono części mózgu.
Ciemna czekolda może pomóc osłabić objawy choroby Parkinsona.
Na dobry nastrój ma wpływ wiele czynników, także te dietetyczne. Sposób odżywiania się nie tylko wpływa na naszą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale silnie oddziałuje na psychiczne samopoczucie.
Komórkach macierzyste mogą być wykorzystane do leczenia choroby Parkinsona, wynika z badań na szczurach.
Warto się całować, nie tylko po to, by okazać sobie bliskość. Okazuje się, że pocałunek ma uzdrawiającą siłę: sprzyja produkcji endorfin i oksytocyny, które mają działanie antystresowe i antymigrenowe. Ponadto całowanie się uruchamia 29 mięśni twarzy pomagając utrzymać jej odpowiednie napięcie i młody wygląd.
Chociaż od opisania choroby Parkinsona minęły już prawie dwa wieki, to do dzisiaj nie są poznane jej przyczyny. Rozważa się udział czynników genetycznych, wpływ toksyn środowiskowych, stres oksydacyjny i czynniki zapalne. Choroba zazwyczaj ujawnia się pomiędzy 40 a 60 rokiem życia i chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety. Jednak lekarze coraz częściej diagnozują chorobę Parkinsona u osób, które są znacznie młodsze, nie przekroczyły nawet 20 roku życia.
Jednym z czynników wpływających na układ nerwowy człowieka jest niedobór dopaminy. Niestety, badanie stężenia dopaminy jest kosztowne i wymaga zaawansowanej aparatury, niedostępnej w gabinetach lekarskich. W tym miejscu do akcji wkracza zespół polskich naukowców, który opracował metodę umożliwiającą łatwe i tanie wykrywanie dopaminy w roztworach nawet w obecności substancji przeszkadzających.
Picie alkoholu może wzmacniać przyjemne wspomnienia, co zwiększa ryzyko uzależnienia, ostrzegają uczeni.