Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Chińscy badacze odkryli związek między wyzszym poziomem selenu w organizmie i niższym ryzykiem osteoporozy.
Im więcej przetwrzonych produktów jesz, tym wyższe masz ryzyko problemów z sercem, ostrzegają lekarze.
Większa masa mięśniowa to nie tylko lepsza ochrona przed upadkiem, ale także sprawniejsze działanie układu sercowo-naczyniowego. Jak ustalono, im mniej mięśni, tym wyższe zagrożenie problemami tego rodzaju.
Jeśli jadasz kolacje późną porą, a na dodatek te posiłki są obfite, możesz poważnie szkodzić swojemu sercu.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
W diecie wielu ludzi jest za dużo soli, a to nierzadko prowadzi do nadciśnienia i zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nadmierne dawki soli mogą też odpowiadać za inny czynnik tych dolegliwości - otyłość.
Im więcej produktów boagtych w tłuszcze trans jesz, tym wyższe dotyczy cię ryzyko rozwoju demencji.
Sposób odżywiania się oddziałuje na nasze samopoczucie psychiczne. Niektóre produkty mogą mieć właściwości antydepresyjne, inne nasilają kiepski nastrój.
Demencja, w tym choroba Alzheimera, to jedno z największych wyzwań współczesnych systemów opieki zdrowotnej. Starzenie się wielu społeczeństw sprawia, że silnie wzrasta liczba ludzi zmagajacych się z tymi chorobami. Coraz częściej też zatem prowadzone są badania poszukujące możliwości zapobiegania tym dolegliwościom i ich leczenia. Testy pokazały, że substancja o nazwie cholina może mieć istotne znaczenie w profikaktyce otępienia.
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
Aby zachować pełnię możliwości seksualnych, niezbędny jest zdrowy styl życia. Brak aktywności fizycznej, palenie papierosów i picie nadmiernych ilości alkoholu mają związek z zaburzeniami erekcji.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.
Dieta niskotłuszczowa może być wielorako korzystna dla zdrowia kobiet. Takie odżywianie się oznacza niższe ryzyko śmierci z powodu raka piersi, rzadsze zmagania z chorobą wieńcową i spowolnienie rozwoju cukrzycy.
Powszechne doświadczenie jest takie, że wraz z wiekiem zyskuje się dodatkowe kilogramy. Dlaczego tak się dzieje? Nawet w przypadku osób zachowujących dotychczasowy sposób jedzenia i poziom aktywności fizycznej można zaobserwować zwiększenie wagi ze względu na zmiany metabolizmu lipidów w organizmie.
Jeden drink dziennie grozi chorobami serca. Szczególnie u kobiet