Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
Osoby stosujące dietę roślinną z większą dbałością podchodzą do wyboru spożywanych produktów. Na ich talerzu powinny znajdować się pełnowartościowe oraz bogate w składniki odżywcze posiłki, takie jak: warzywa, nasiona, ziarna czy owoce. Szczególną uwagę muszą jednak zwracać na źródła białka. Jednym z nich jest ciecierzyca.