Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Osłabione sygnały elektryczne w mózgu mogą być wczesnym znakiem ostrzegawczym przed chorobami neurodegeneracyjnymi związanymi z wiekiem, takimi jak choroba Alzheimera.
Inhibitory cholinoesterazy to grupa leków zalecanych w leczeniu choroby Alzheimera. Jednak ich wpływ był poddawany w wątpliwość, teraz badacze z Karolinska Institutet w Szwecji dowiedli, że są skuteczne - dają korzyści poznawcze i zmniejszają śmiertelność pacjentów w ciągu pięciu lat od postawienia diagnozy.
Choroba Alzheimera postępuje szybciej u kobiet niż u mężczyzn. Według badaczy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wynika to z tego, że białka tau, odpowiadające za rozwój choroby, gromadzą się szybciej u kobiet właśnie.
Szałwia może poprawić pamięć. Badania pokazały, że osoby, które przyjmowały kapsułki z olejkiem szałwiowym, wypadły znacznie lepiej w teście przypominania słów.
Wyższe ciśnienie krwi w nocy niż w ciągu dnia może być czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera u starszych mężczyzn, mówią badacze z Uniwersytetu w Uppsali.
Jak mówią uczeni z Queen Mary University w Londynie istnieją przekonujące dowody na to, że cukrzyca typu 2 wiąże się z wyższym ryzykiem choroby Parkinsona.
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Starsze kobiety mieszkające w miejscach o wyższym poziomie zanieczyszczenia powietrza mogą cechować się silniejszym kurczeniem się mózgu charakterystycznym dla choroby Alzheimera niż panie w podobnym wieku mieszkające w miejscach o niższym poziomie zanieczyszczenia.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Uczeni z Uniwersytetu Kiusiu odkryli, że określona część białka sojowego może zmniejszyć osłabienie pamięci u myszy.
Samo w sobie starzenie się nie jest przyczyną łagodnych zaników pamięci, mówią pracownicy Centrum Badań nad Alzheimerem Rush.
Nie ma tu miejsca na wymówki, nawet w domu można poćwiczyć i dzięki temu zadbać o siebie. Wysiłek pomaga powstrzymać starzenie się mózgu.