Codziennie zjadamy, nie przyznając się do tego, równowartość trzech dodatkowych cheeseburgerów McDonald's - niezależnie od talii.
Jeśli masz przemożną chęć na sięgnięcie po coś słonego lub słodkiego, lub „dręczy" cię apetyt na jakiś konkretny produkt, być może twój organizm daje znać, że czegoś potrzebuje, albo na coś choruje. Sprawdź, co może oznaczać silna ochota na dane jedzenie.
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
Jeden drink dziennie grozi chorobami serca. Szczególnie u kobiet