Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Zima i przedwiośnie to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na szczególną próbę. Chociaż wygląda na to, że w tym roku syberyjskie mrozy już nam nie grożą, to musimy pamiętać, również taka łagodna pogoda o tej porze roku bywa zdradliwa i szczególnie sprzyja infekcjom. Podpowiadamy więc, jak ustrzec się przed niechcianym przeziębieniem stosując domowe sposoby i naturalne produkty.
Choroba zwyrodnieniowa stawów rozwija się z powodu osłabienia jakości i ilości chrząstki stawowej, która amortyzuje ruchy stawu. W efekcie dolegliwość ogranicza przesuwanie powierzchni stawowych, co skutkuje zmniejszeniem mobilności. Zwyrodnienie stawu biodrowego powoduje ból i znacznie zmniejsza możliwości poruszania się.
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Jeśli chcesz zadbać swoją tarczycę, jedz więcej ryb, radzą eksperci.
Alergie bywają bardzo dokuczliwe, a stają się coraz powszechniejsze. Katar sienny, nietolerancje pokarmowe, ugryzienia owadów mogą wywoływać bardzo uciążliwe objawy. Poza stosowaniem standardowych leków można sobie też pomóc innymi, dość osobliwymi, ale łatwo dostępnymi metodami. Oto pięć nietypowych sposobów na dolegliwości alergiczne.
Cebula i czosnek kojarzą się raczej ze wzbogacaniem smaku potraw lub naturalną pomocą przy przeziębieniu, ale mogą również sprzyjać ochronie przed poważną chorobą, jaką jest rak żołądka.
Kaszel to po prostu szybkie wyrzucenie zawartości powietrza w płucach w celu udrożnienia dróg oddechowych. Jeśli się jednak dłużej utrzymuje, jest objawem chorobowy, zwykle oznacza rozwój jakiejś infekcji. Zobacz, co w naturalny sposób pomoże ci pozbyć się kaszlu.