Uczeni z University of Texas odkryli u myszy obwód neurologiczny, który po aktywacji zwiększał poziom stresu, jednocześnie zmniejszając chęć zwierząt do jedzenia.
Kiedy jedzenie jest motywowane przyjemnością, a nie głodem, aktywowane są endogenne, nagradzające sygnały chemiczne, które mogą prowadzić do przejadania się. Taki mechanizm ostatecznie wpływa na masę ciała i może być czynnikiem przyczyniającym się do dalszego nabierania wagi, ostrzegają eksperci.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, więcej jesz, a to oznacza nadmiarowe kilogramy i wyższe zagrożenie różnymi chorobami. Zobacz, dlaczego niebory snu oddziałują na poziom apetytu.
Jeśli masz przemożną chęć na sięgnięcie po coś słonego lub słodkiego, lub „dręczy" cię apetyt na jakiś konkretny produkt, być może twój organizm daje znać, że czegoś potrzebuje, albo na coś choruje. Sprawdź, co może oznaczać silna ochota na dane jedzenie.
Wystarczy przesunąć pory posiłków na wcześniejsze i skrócić ogólny czas jedzenia, by stracić na wadze, mówią badacze z Pennington Biomedical Research Center.
Badacze z Michigan State University odkryli, że osłabienie węchu miało związek z prawie 50 proc. wyższym ryzykiem śmierci w ciągu kolejnej dekady w przypadku osób w wieku powyżej 70 lat.
Człowiek stanowi jedność psychofizyczną i dlatego depresja to nie tylko zaburzenia związane z naszą psyche, ale i problemy natury fizycznej. Okazje się, że „choroba duszy" wpływa też na dyskomfort ciała.
Oto kolejne niezwykłe zjawisko związane ze starzeniem się - im bardziej zaawansowany wiek, tym częstsze przypadki odczuwania fantomowych (nieistniejących) zapachów.
Mówi się, że lek na jedno pomoże, na drugie zaszkodzi, bo w istocie niewiele jest takich środków, które nie wywołują żadnych efektów ubocznych. Okazuje się, że część dość popularnych medykamentów zwiększa ryzyko depresji.
Szczaw jest wykorzystywany w kuchni do przyrządzenia zupy, ale świetnie pasuje też do sałatek i sosów. Przydatny może być jednak także medycznie - tradycyjnie od wieków był stosowany na biegunkę i problemy z zatokami, a także zapalenie oskrzeli.
Osoby zażywające antydepresanty - co oczywiste - zmagają się z objawami depresji, ale okazuje się, że mogą także mieć kłopoty z nadwagą. Wspomniane leki sprzyjają przybieraniu masy ciała, mówią brytyjscy badacze.
Najwyraźniej prawdą jest, że „aptyt rośnie w miarę jedzenia" - im więcej kalorii sobie dostarczasz, tym mózg silnejsze sygnały wysyła, by zjeść jeszcze więcej.