Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
„Martw się świecie" - pisze newsfeed.time.com. - Okazuje się, że Korea Północna ma nie tylko idealny system polityczny. Teraz są w posiadaniu najlepszego trunku - „informują" redaktorzy.
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.
Wiemy, że nakładając na oczy schłodzone torebki herbaty można zmniejszyć obrzęk, ale już niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że picie dużej ilosci herbaty może się również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka jaskry i innych chorób oczu. Nie każda jednak herbata ma takie właściwości. Nie pomoże tu Earl Grey czy English Breakfast, ale zielona herbata jak najbardziej.
Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Problemy skórne dotykają coraz więcej osób. Dolegliwości, takie jak: suchość skóry, trądzik, a nawet łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy egzema są uciążliwe nie tylko ze względu na dyskomfort fizyczny, ale także poważny problem kosmetyczny.
Minister zdrowia Ewa Kopacz uspakaja twierdząc, że nie ma dla Polaków niebezpieczeństwa w związku z epidemią grypy na Ukrainie. Mimo to, wszystkie stacje radiowe i telewizyjne zaczęły kampanię informacyjną na temat grypy, także tej wywoływanej A/H1N1, sytuacji na Ukrainie i ilości zachorowań w Polsce. Co możemy zrobić na własną rękę, by nie dać się przeziębieniom i grypie? Na pewno wzmocnić układ odpornościowy.
Czasami naukowcy mówią to, co chcemy usłyszeć. Ostatnie informacje z laboratoriów są naprawdę krzepiące dla licznych fanów ciemnej czekolady. Przysmak ten bowiem pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem UV.
Ponad 5000 lat temu porywisty wiatr strącił przypadkowo kilka liści z dziko rosnącego drzewa herbacianego wprost do cesarskiej filiżanki. Smak naparu zachwycił chińskiego cesarza Chen-nunga i pozwolił zająć mu poczesne miejsce w dziejach ludzkości. Obecnie z krzewu herbacianego, w zróżnicowanych procesach produkcji, pozyskujemy zarówno zieloną jak i czarną odmianę herbaty. W 1879 roku dzięki książce kucharskiej „Housekeeping in Old Virginia" zielona herbata zagościła na kartach historii w mrożonej formie.
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia W przeciwieństwie do innych gatunków herbat - białej nie poddaje się procesowi fermentacji. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości.
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne składniki mineralne. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Czy wiesz, że Twoje serce bije około 100 000 razy na dobę? Serce to najważniejszy organ w naszym ciele, jest motorem napędowym całego organizmu. Bez serca człowiek nie może żyć, a zaburzenia jego pracy odbijają się na całym naszym organizmie i na jakości naszego życia. Wiele czynników, takich jak stres, zła dieta, zbyt mała aktywność fizyczna oraz wszelkiego rodzaju używki stanowią największe i powszechne zagrożenie dla naszego serca.
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna. Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.