Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Szybkie bicie serca, kołatanie, uczucie duszności to objawy migotania przedsionków, które jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Według amerykańskich naukowców istnieje możliwość przewidzenia prawdopodobieństwa tego typu nieregularnego bicia serca poprzez ocenę poziomu przeciwutleniaczy we krwi.
Selen działa jako przeciwutleniacz „współpracując" z witaminą E. Ma istotny wpływ na płodność mężczyzn oraz zdrowie gruczołu krokowego.
Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe - jedz pistacje! Garść tych orzechów spożywana codziennie wpływa korzystnie na stan zdrowia serca, przyczyniając się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Likopen jest potężnym przeciwutleniaczem, który - jak wskazują badania - może stanowić „lek" przeciwnowotworowy i środek powstrzymujący wiele innych chorób.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Naukowcy odkryli, że będąca antyoksydantem naringenina otrzymywana z gorzkiej substancji aromatycznej występującej w grejpfrutach mogłaby pomóc chorym na cukrzycę. Twierdzą oni, że naringenina może stymulować wątrobę do rozkładu tłuszczu, a zarazem zwiększać wrażliwość na insulinę.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
„Martw się świecie" - pisze newsfeed.time.com. - Okazuje się, że Korea Północna ma nie tylko idealny system polityczny. Teraz są w posiadaniu najlepszego trunku - „informują" redaktorzy.
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.