Dostarczanie sobie zdrowej substancji przeciwutleniającej zawartej w jabłkach wydłuża średnią długość życia zwierząt i to o 10 procent.
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Wszyscy wiemy, że trzeba się odpowiednio odżywiać, żeby móc liczyć na dobre zdrowie, ale to tylko ogólne zalecenie. Poniżej siedem dokładniejszych wskazówek, które pozwolą maksymalnie zyskać na zdrowiu.
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?
Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej!
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Cynamon jest polecany w celu poprawy funkcjonowania żołądka - przyprawa obniża temperaturę i zmniejsza ilość gazów w jelitach.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Starzenie się jest nieuniknione, a jego sprzymierzeńcem są obecne w organizmie wolne rodniki. Można jednak z nimi walczyć i to w naturalny sposób - kluczem do młodego wyglądu jest żywność bogata w antyoksydanty.
Stres oksydacyjny sprawia, że czujesz się zmęczony, bardziej otyły, chory i stary. Ból, jaki odczuwasz, widoczne oznaki starzenia się, choroby, z jakimi zaczynasz się zmagać - wszystko to jest w pewnej mierze zależne od stresu oksydacyjnego. Warto poznać mechanizm jego działania.