Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Nowotwór jest jedną z głównych przyczyn śmierci w wymiarze globalnym. Jeśli chodzi o przyczyny choroby, wskazuje się zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, w tym styl życia. W związku z rakiem powstało też wiele mitów, zobacz, co - pomimo niektórych popularnych przekonań - nie powoduje rozwoju choroby.
Codzienne serwowanie sobie czegoś mocniejszego oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, ostrzegają badacze z Washington University School of Medicine w St. Louis.
Alkohol zaburza pamięć i wywołuje silną chęć ponownego sięgnięcia po kolejny „napój wyskokowy". Co więcej, zmienia ekspresję genów związanych z układem nagrody, czyli obszaru mózgu, który zmienia zachowania tak, by maksymalizować odczuwanie przyjemności. W nowych badaniach uczonych z Brown University odkryto kolejne mechanizmy mające związek z uzależnieniem od alkoholu.
Kolejne badania wskazują na silny wpływ zanieczyszczeń powietrza na zdrowie. Dotychczas wykazano m. in., że zwiększa ryzyko chorób serca, demencji, raka płuc, etc. Do tej listy należy też dopisać teraz raka jamy ustnej.
Z nowych badań wynika, że już nieduże dawki alkoholu mogą na tyle szkodliwie wpływać na zdrowie, że o kilkadziesiąt procent zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), ponad 3 miliony przypadków śmierci na całym świecie jest spowodowanych szkodliwym działaniem alkoholu.
70 procent wszystkich śmierci jest spowodowanych chorobami niezakaźnymi. Najbardziej śmiercionośne są nowotwory, choroby układu krążenia, przewlekłe choroby układu oddechowego i cukrzyca, wynika z brytyjskiego raportu Światowej Organizacji Zdrowia za lata 2000-2016.
Wieczorny drink po długim dniu pracy i wykonywania innych obowiązków to dla wielu codzienny rytuał, z którego niechętnie rezygnują. Brytyjscy lekarze zalecają jednak, by chociaż w dwa dni w tygodniu zastąpić napoje wyskokowe czymś „bez procentów" - dzięki temu można istotnie poprawić stan zdrowia.
Mężczyźni, którzy wypijają dwa drinki dziennie i kobiety serwujące sobie co dzień jednego drinka, z większym prawdopodobieństwem mogą zachować zdrowe serce, mówią uczeni z University College London.
Psychiatrzy z amerykańskich Amen Clinics przeprowadzili badania, z których wynika, że nadmierne picie alkoholu i palenie marihuany postarza mózg.
Wiadomo, że alkohol nie jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę. Czy to oznacza jednak, że diabetycy nie mogą świętować ważnych wydarzeń poprzez wypicie lampki szampana? Niekoniecznie, kluczem jest tu umiarkowanie.
Liczne badania dowiodły, że ci, którzy nadużywają alkoholu, częściej i szybciej zapadają na demencję. Okazuje się jednak, że i zupełne unikanie napojów wyskokowych może nie być dobrą startegią ochrony przed otępieniem.
Niemal każdego lata przez kraj przetacza się fala upałów - czasem trwa zaledwie kilka dni, innym razem utrzymuje się przez cały miesiąc. W każdym razie zawsze jest tak samo niebezpieczna szczególnie dla osób starszych i mających problemy zdrowotne.