Zarówno geny, jak i styl zycia mają wpływ na rozwoj wielu różnych chorób. Dotyczy to też demencji. Uczeni próbują odpowiedzieć na pytanie, które czynniki mają tu większe znaczenie.
Alkohol ma związek z wieloma różnymi chorobami. Okazuje się, że wśród nich są także alergie.
W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.
Już niewielkie ilości rtęci mogą skutkować zaburzeniami funkcji naczyń krwionośnych, mówią badacze z Universidad Autónoma w Madrycie.
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Międzynarodowe badania pokazują, że coraz więcej ludzi pije alkohol. Do 2030 roku połowa światowej populacji będzie sięgała po coś mocniejszego, a jedna czwarta co najmniej raz w miesiacu przekroczy zalecane dawki trunków.
Zagrożenie nowotworami w związku z paleniem papierosów jest powszechnie znane, ale ryzyko raka związane z alkoholem ciągle pozostaje słabiej rozumiane, mówią medycy z University Hospital Southampton NHS Foundation Trust.
Otyłość to jeden z czynników różnych rodzajów raka, należy do nich także rak trzustki. Okazuje się, że nadmiar kilogramów w średnim wieku przekłada się na wyższe zagrożenie wspomnianym nowotworem.
Z amerykańskich statystyk wynika, że wzrastają wskaźniki zawałów u ludzi w średnim, a nawet młodym wieku. 20 proc. tych zdarzeń dotyczy osób, które nie skończyły 40 lat.
Badacze nie moga się zgodzić co do wpływu niewielkich dawek alkoholu na układ sercowo-naczyniowe. Z niektórzych analiz wynika, że małe dawki czegoś mocniejszego poprawiają krążenie, z innych - tych nowych także - że zagrażają sercu. Kolejne testy pokazują, że już małe ilości alkoholu mogą podwyższać ciśnienie.
Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Nowotwór jest jedną z głównych przyczyn śmierci w wymiarze globalnym. Jeśli chodzi o przyczyny choroby, wskazuje się zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, w tym styl życia. W związku z rakiem powstało też wiele mitów, zobacz, co - pomimo niektórych popularnych przekonań - nie powoduje rozwoju choroby.
Codzienne serwowanie sobie czegoś mocniejszego oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, ostrzegają badacze z Washington University School of Medicine w St. Louis.
Alkohol zaburza pamięć i wywołuje silną chęć ponownego sięgnięcia po kolejny „napój wyskokowy". Co więcej, zmienia ekspresję genów związanych z układem nagrody, czyli obszaru mózgu, który zmienia zachowania tak, by maksymalizować odczuwanie przyjemności. W nowych badaniach uczonych z Brown University odkryto kolejne mechanizmy mające związek z uzależnieniem od alkoholu.