Porady - pytania i odpowiedzi

2011-10-26 01:31 autor: zombi

13 212 odsłon

Filtrowana woda a organizm

Wodę ze studni iz wodociągów przepuszczam przez filtry ,jest dokładnie oczyszczona. Jak taka woda wpływa na odporność organizmu,często zapadamy na anginy, zapalenia jamy ustnej, wirusowe choroby żołądkowe, czy jest to brak w wodzie składników mineralnych i innych drobno ustrojów , przez co organizm się nie uodparnia?

 

Pytanie zaktualizowano 2011-11-04 14:46

bodzio 2 witam i serdeczne dzięki

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-11-03 23:10 autor odpowiedzi: bodzio2

    Trzeba by było wziązc próbkę wody i udac się do Sanepidu w celu przebadania pod kątem zawartości ewentualnych bakteri i innych składników które mogłyby się tam znajdować.Jesli badanie wykarze że woda ma dopuszczalne normy to problemy mogą mieć inną przyczynę i należy się bezzwłocznie udać do lekarza celem przeprowadzenia potrzebnych badań.

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-05 01:44 autor odpowiedzi: smiling

    analiza wody lecz może być brak tego co woda powinna a być może ma za dużo . Myślę że może dyc też inna przyczyna

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-05 08:21 autor odpowiedzi: Agnieszka Trojnar

    Fakt wzorstu zachorowalności na podobne przypadłości nie musi być spowodowany wodą, chyba że wszystkie osoby mające z nią styczność cierpią w podobny sposób. Z reguły chodzi o indywiudalne problemy organizmu: brak witamin, obniżona odporność, stany zapalne, jedynie zaleczone inne choroby... 

    Warto w pierwszej kolejności zadbać o organizm, o dietę i odpowiednią suplementację, jeżeli z posiłkami nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszstkich niezbędnych składników dla naszego organizmu. Warto zrobić sobie również ogólne badania krwi, by upewnić się, że wszystko jest w porządku. 

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-07 19:22 autor odpowiedzi: Elżbieta Kasztelaniec - Mikrobiolog, Specjalista Dietetyki Medycyny Chińskiej

    Woda to podstawowy składnik naszego organizmu, dlatego każdego dnia nalezy ją uzupełniac, bo tez każdego dnia ja wydalamy. Jednak nie jest to jedyny składnik, który ma wpływ na naszą odporność. Na to składają się conajmniej takie elementy jak aktywnosć fizyczna, najlepiej na swieżym powietrzu oraz prawidłowe odżywianie. W tym elemencie jest bardzo dużo sprzeczności. Co jakis czas media informują nas o nowych odkryciach, dietach cud, a po jakimś czasie okazuję się jak są niebezpieczne dla naszego organizmu. 

    Podstawowe elementy na jakie nalezy zwracać uwagę, to przede wszystkim powinniśmy jeśc żywnosć nieprzetworzoną i nie konserwowaną sztucznymi konserwantami. W naszym klimacie oczywisćie nie do końca jesteśmy w stanie zrezygnować z konserwacji, ale są naturalne metody konserwacji chociażby pasteryzacja. Produkty pasteryzowane w warunkach domowych są OK:)

    Ostatnio też jestesmy zalewani falą informacji, iż powinniśmy pić 2-3 litry wody mineralnej (czyli zimnej) i jesc dużo surowych owoców i sałatek. Oczywisćie jest część osób, którym to służy i nawet jest wskazane (osoby z tzw gorącem wg. medycyny chińskiej), ale są osoby którym to nie służy. Wszystkie zmarzluchy powinni pić ciepłe napoje, jeśc ciepłe zupy zwłaszcza w okresie zimowym, jeść (dokładać do potraw) produkty rozgrzewające (np. imbir, cynamon), wyprowadzające wilgoć z organizmu (np. skórka pomarańczowa dodawana do owsianki). Odstawić nabiał, mleko, które jest śluzotwórcze. W zawilgoconym organizmie rozwijają sie candida i to jest bardzo często przyczyną słabej odporności.

    Zatem sama woda jest potrzebna do "nawilżenia" organizmu, ale jak będzie transportowana wewnątzr niego i jak wykorzystana to już zalezy jak nasz organizm funkcjonuje.

    P.S. Jeszcze uwaga dla zmarzluchów (zimne ręce, nogi) proponuję odstawić herbatę zieloną, która ma wiele antyoksydantów, natomiast ochładza organizm, owoce cytrusowe takze. Są wskazane dla osób, które należy schładzać ( z nadmiarem Yang lub gorącem). Oczywiście zawsze jako uzupełnienie możemy włączyć suplementację w przypadku niedoborów w organiźmie pod warunkiem, ze będą to produkty naturalnego pochodzenia, a nie chemiczne.

    Elzbieta Kasztelaniec - Mikrobiolog, Specjalista Dietetyki Medycyny Chińskiej

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz


DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowy styl życia

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X