Wskazania: › Dławica piersiowa
Postać leku: | system transdermalny | ||
---|---|---|---|
Substancja czynna: | Glyceroli trinitras | ||
Lek dostępny na receptę |
Przezskórny system terapeutyczny w postaci plastra, zawiera substancję czynną nitroglicerynę. Lek stosowany jest w leczeniu objawów bólu w dławicy piersiowej.
Przed zastosowaniem leku należy zapoznać się z treścią dołączonej do niego ulotki, ponieważ zawiera ona informacje ważne dla pacjenta. Należy zachować ulotkę, aby w razie potrzeby móc ją ponownie przeczytać. Należy zwrócić się do lekarza, farmaceuty lub pielęgniarki w razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących stosowania leku. Lek ten przepisano ściśle określonej osobie. Nie należy go przekazywać innym. Lek może zaszkodzić innej osobie, nawet jeśli objawy tej choroby są takie same.
- jeśli pacjent ma uczulenie na którykolwiek zeskładników tego leku;
- W razie podejrzenia o zawał serca nie wolno stosować plastra bez konsultacji z lekarzem.
- Pacjenci cierpiący na niskie ciśnienie krwi, choroby serca lub naczyń, niewydolność nerek lub wątroby lub tarczycy powinni powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem stosowania plastrai.
Przed rozpoczęciem stosowania leku, należy poinformować lekarza o wszelkich alergiach i nadwrażliwościach na różne substancje. Należy powiedzieć lekarzowi lub farmaceucie o wszystkich przyjmowanych aktualnie lub ostatnio lekach, również tych, które wydawane są bez recepty.
Bardzo często (1/10); Często (1/100 do <1/10); Niezbyt często (1/1000 do <1/100); Rzadko (1/10 000 do <1/1000); Bardzo rzadko (<1/10 000)
Niezbyt często (działania niepożądane występujące u 1 lub więcej pacjentów na 1000, ale mniej niż 1 na 100 pacjentów): niedociśnienie, omdlenie i odruchowa tachykardia (przyspieszona czynność serca), nasilenie objawów choroby wieńcowej, nadciśnienie z odbici...
Jeśli nasili się którykolwiek z objawów niepożądanych lub wystąpią jakiekolwiek objawy niepożądane, w tym niewymienione w ulotce, należy powiedzieć o tym lekarzowi, farmaceucie lub pielęgniarce.
Sortuj według daty dodania | oceny