28-04-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Codzienne spożywanie żurawiny przez miesiąc poprawiło funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn.
Mężczyźni codziennie przez miesiąc serwowali sobie sproszkowaną żurawinę (odpowiednik 100 g świeżej żurawiny) lub placebo. Panowie jedzący cechowali się znaczną poprawą rozszerzania naczyń zależnego od przepływu (flow-mediated dilation, FMD), co wskazuje na usprawnienie funkcji serca i naczyń krwionośnych. FMD jest uważane za biomarker ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i wskazuje, na ile naczynia krwionośne rozszerzają się, gdy zwiększa się przepływ krwi.
- Wzrost polifenoli i metabolitów we krwi i związana z tym poprawa w rozszerzeniu naczyń zależnego od przepływu po zjedzeniu żurawiny wskazuje na ważną rolę, jaką owoc ten może odgrywać w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Skoro taką poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego zaobserwowano przy ilości żurawiny, którą można rozsądnie dostarczać sobie codziennie, staje się ona ważnym elementem zapobiegania - mówi Dr. Ana Rodriguez-Mateos King's College London.
Niska ilość owoców i warzyw w diecie jest jednym z głównych modyfikowalnych czynników ryzyka związanych z nasilonym rozwojem chorób układu krążenia na całym świecie. Coraz więcej badań pokazuje, że z owoców jagodowych mają korzystny wpływ na serce. Żurawina jest bogata w unikalne proantocyjanidyny, które mają inne właściwości niż polifenole występujące w pozostałych owocach.
Testy pokazały znaczną poprawę przepływu krwi już dwie godziny po zjedzeniu żurawiny i po miesiącu codziennego serwowania sobie wspomnianego preparatu - daje więc korzyści zarówno natychmiast, jak i w dłuższej perspektywie. Jak oceniają eksperci, owoc może odgrywać istotną rolę w dbałości o zdrowie układu krążenia i dobrego funkcji naczyń krwionośnych.
Na podstawie: