20-04-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kolendra od dawna jest stosowana jako długą środek leczniczy i poprawiający smak oraz zapach. O jej właściwościach można przeczytać w źródłach, które powstały 5 tysięcy lat p.n.e.
Kolendra (coriandrum sativum) pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, i od wieków stosowana jest w kulinariach oraz medycynie. Jeśli chodzi opierwszą dziedzinę, w Egipcie, Azji, Grecji i Rzymie wykorzystywano ją przede wszystkim do przyprawiania pieczywa i konserwowania mięsa. W ramach tej drugiej dyscypliny zaś stosowano ją głównie przy problemach z układem pokarmowym, tj. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Świeże liście kolendry są często stosowane w kuchni, zaś do celów leczniczych używa się świeżych lub suszonych nasiona i liści, a także poddaje się je obróbce w celu uzyskania płynnej formy ekstraktu z rośliny.
Zastosowanie- Kolendra jest powszechnie wykorzystywana w leczeniu zaburzeń układu trawiennego, w tym wymiotów, ruchów perystaltycznych, biegunki i owrzodzeń okrężnicy. Zioło może dać łagodne efekty przeczyszczające.
- Roślina łagodzi też wzdęcia oraz skurcze.
- Pomaga w kontroli poziomu cukru i poziomu , stąd może być polecana osobom zagrożonym i diabetykom.
- Bogata w kolendra może być bardzo pomocna w leczeniu zapalenia stawów i innych problemów kości.
- Poprawia funkcje nerek. Ma działanie moczopędne i pomaga wydalać toksyny oraz nadmiar wody z komórek. Jest wykorzystywana w leczeniu chorób związanych z nerkami, ponieważ powoduje, że skuteczniej oczyszczają organizm.
- Poprawia apetyt.
Ze względu na właściwości dezynfekujące i antybakteryjne roślina jest używana w walce z zapaleniem spojówek.
DawkowanieNajczęściej rekomendowana dawka dobowa to 3 gramy. W przypadku stosowania naparu poleca się jedną szklankę między posiłkami. Ekstrakt w formie płynnej używany jest w ilości 5 do 30 kropli.
BezpieczeństwoKolendra jest raczej bezpieczna w stosowaniu. Nie poleca się jej kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, poza tym unikać jej powinny osoby uczulone na rośliny z rodziny selerowatych.
Co więcej, ostrożność w zażywaniu zioła powinni zachować pacjenci z cukrzycą, którzy przyjmują leki obniżające poziom cukru we krwi - kolendra może intensyfikować ten efekt.
Przeczytaj także
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »