06-02-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Osoby starsze, regularnie jedzące produkty z przeciwutleniaczami o nazwie , mogą cechować się niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera.
W sześcioletnich badaniach wzięło udział ponad 900 seniorów w średnim wieku 81 lat. Jak ustalono, jedna piąta uczestników o najwyższym poziomie flawonoli w diecie była aż o 48 proc. mniej podatna na rozwój w porównaniu do osób jedzących najmniej produktów z tymi przeciwutleniaczami.
Uczestnicy dokładnie opisali swoją dietę, podali, codzienne nawyki i historię chorób, jakie przeszli. Co roku byli poddawani badaniom neurologicznym, które pozwoliły odnotowywać ewentualne objawy demencji. Okazało się, że ludzie o najwyższych dawkach flawonoli miały niemal o połowę niższe zagrożenie otępienia w porównaniu do osób jedzących najmniej tych związków.
Według uczonych działanie ma dużą siłę ochronną przed różnymi chorobami i procesem starzenia się, który sprzyja rozwojowi wielu dolegliwości. W testach laboratoryjnych wykazano, że flawonole zwalaczają stany zapalne, takie, jak te, do których dochodzi w przypadkach . Związki te zapobiegają tworzeniu się złogów określonych białek w mózgu, które są jedną z oznak rozwoju otępienia.
Jeśli chodzi o najlepsze źródła flawonoli, są to zielone warzywa, takie jak jarmuż, szpinak i brokuły, ale znajdują się też w jabłkach, herbacie, owocach jagodowych, cytrusach, burakach, etc.
O badaniach napisano w magazynie Neurology.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »