16-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta ma przemożny wpływ na nasz organizm - nie tylko na naszą sylwetkę i ochronę przed takimi chorobami, jak problemy z układem sercowo-naczyniowym, czy nowotwór, ale również może osłabić ryzyko utraty słuchu.
Nowe badanie wykazało, że określona dieta może osłabić ryzyko u kobiet nawet o 30 proc. Dobre odżywianie przyczynia się do ogólnego dobrego stanu zdrowia, a także może pomóc w zmniejszeniu ryzyka kłopotów ze słuchem.
Naukowcy zbadali związek między trzema różnymi dietami i ryzykiem rozwoju problemów ze słuchem u niemal 71 tysięcy kobiet. Wzięto pod uwagę szczególnie takie sposoby odżywiania się, jak AMED (The Alternate Mediterranean diet, ), (Dietary approaches to stop hypertension, dietetyczne podejście do powstrzymania nadciśnienia) oraz AHEI-2010 (Alternative Healthy Eating Index-2010, rozszerzona dieta śródziemnomorska). Zdrowie uczestniczek obserwowano przez 22 lata.
Dieta AMED składa się głównie z: oliwy z oliwek, produktów pełnoziarnistych, , warzyw, owoców, orzechów, ryb. Dieta DASH jest bogata w owoce i warzywa oraz niskotłuszczowy nabiał, jak również obejmuje produkty o niskej zawartości . Dieta AHEI-2010 łączy podejście AMED i DASH.
Okazało się, że kobiety, których diety najbardziej przypominały AMED lub DASH, odznaczały się o średnio 30 procent niższym ryzykiem ubytku słuchu w porównaniu do pań, których sposób odżywiania najbardziej odbiegał o tych wspomnianych.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Nutrition