19-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Herbata zawiera flawonoidy, takie jak katechiny, które mają liczne korzyści zdrowotne. Teraz naukowcy z Instytutu Technologii w Nagoi (Japonia) odkryli, że szkliwienie ceramicznych zestawów do herbaty odgrywa kluczową rolę w zatrzymywaniu korzystnych składników tego napoju. Badając wpływ różnych szkliw na zawartość katechin w zielonej herbacie, stwierdzili, że wybór materiałów szkliwa wpływa na stężenie tych związków, a także na kolor i smak herbaty.
Herbatę zaczęto pić jako napój leczniczy około 2700 r. p.n.e. i od tego czasu stała się jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jednym z kluczowych powodów jej popularności jest bogata zawartość i polifenoli, które przyczyniają się do właściwości przeciwutleniających, smaku i aromatu , dając przy tym różne potencjalne korzyści zdrowotne. Związki te są ekstrahowane z liści herbaty podczas parzenia i wpływ na ich ilość mogą mieć takie czynniki, jak temperatura wody, czas parzenia oraz materiały używane do przygotowania herbaty.
Ostatnio w Instytucie Technologii w Nagoi (NITech) wykazano, że wybór szkliwa w ceramicznych zestawach do parzenia herbaty odgrywa kluczową rolę w zatrzymaniu katechin. Przeanalizowano wpływ czterech typowych japońskich szkliw komercyjnych - Oribe, Namako, Irabo i Toumei - na zawartość katechin, czyli najobficiej występującego flawonoidu w .
Choć powłoki szkliwa składają się głównie z minerałów skaleni, takich jak tlenki krzemu, glinu, sodu i wapnia, zawierają również różne tlenki metali nadające ceramice unikalny wygląd i teksturę. Szkliwo Oribe zawiera głównie tlenki miedzi (Cu), co nadaje mu intensywnie zielony kolor, podczas gdy szkliwo Namako zawiera tlenki kobaltu (Co), nadające mu ciemnoniebieski wygląd. Szkliwo Irabo zawiera tlenki żelaza (Fe), które nadają pomarańczowe odcienie, natomiast szkliwo Toumei ma wysoką zawartość tytanu (Ti), co zapewnia przezroczyste wykończenie.
W ramach testów parzono zieloną herbatę w temperaturze 80°C przez trzy minuty. Następnie liście herbaty zostały oddzielone, a supernatant (płyn znajdujący się nad osadem) zmieszano z proszkami szkliwa pokrywającymi ceramiczne płytki. Mieszanina herbaty i szkliwa pozostawiono na sześć godzin, po czym proszek szkliwa został usunięty przez wirowanie i filtrację.
Jak odkryto, początkowo herbata miała jasny żółty kolor, ale po sześciu godzinach zmieniła się na żółtobrązowy odcień. Z kolei herbaty zmieszane z różnymi szkliwami miały ciemniejsze, czarne lub brązowe barwy. Innymi słowy, stopień zmiany koloru zależał znacząco od rodzaju szkliwa.
Odkryto też, że herbaty zmieszane ze szkliwami Oribe, Namako i Irabo wykazywały znacznie niższe stężenia większości epikatechiny. Toumei niekorzystnie oddziaływało jedynie na niektóre. Redukcja stężenia katechin i wynikająca z tego zmiana koloru były wynikiem procesu utleniania tych związków.
Ogólnie rzecz ujmując, badanie podkreśla, że wybór materiałów szkliwa używanych w ceramicznych zestawach do herbaty może znacząco wpływać na stężenie korzystnych związków, takich jak katechiny.
Na podstawie: