Strona głównaZdrowieWitamina D2 czy D3? Dlaczego potrzebna jest ta druga

Witamina D2 czy D3? Dlaczego potrzebna jest ta druga

Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Witamina D2 czy D3? Dlaczego potrzebna jest ta druga [fot. Arek Socha z Pixabay]
Sprawdzono, jaki wpływ na aktywność genów we krwi ludzi mają suplementy witamin D2 i , gdy są zażywane codziennie przez okres 12 tygodni.

Wbrew powszechnej opinii, ustalono, że wspomniane rodzaje witaminy D nie mają takiego samego efektu. Jak odkryto, witamina D3 oddziałuje na układ odpornościowy, wzmacniając organizm przed chorobami wirusowymi i bakteryjnymi.

- Pokazaliśmy, że witamina D3 stymuluje kluczową część , która stanowi pierwszą linię obrony przed bakteriami i wirusami. Tak więc odpowiedni poziom witaminy D3 może pomóc powstrzymywać możliwość pozostawania przez wirusy i bakterie w organizmie - mówi prof. Colin Smith z University of Brighton.

- Nasze badanie sugeruje, że warto, aby ludzie przyjmowali suplementy z witaminą D3 lub jedli żywność odpowiednio wzbogaconą w tę substancję, szczególnie w miesiącach zimowych - dodaje prof. Smith.

Jakkolwiek niektóre produkty spożywcze są wzbogacone w witaminę D, np. płatki śniadaniowe, i chleb, niewiele z nich zawiera ją naturalnie. Witamina D3 jest wytwarzana w skórze w wyniku ekspozycji na światło słoneczne lub sztuczne światło ultrafioletowe UVB, tymczasem niektóre rośliny i grzyby wytwarzają witaminę D2.

U wielu osób poziom witaminy D3 jest niewystarczający, ponieważ mieszkają w miejscach, w których zimą światło słoneczne jest znacząco ograniczone. Co więcej, pandemia COVID-19 także zminimalizowała naturalną ekspozycję ludzi na światło dzienne, ponieważ więcej czasu spędzali i spędzają w swoich domach.

- Stwierdziliśmy, że witamina D2 i witamina D3 nie dają takiego samego skutku dla aktywności genów u ludzi, jednak brak oddziaływania D2 oznacza, że potrzebne są większe badania, aby wyjaśnić różnice w efektach obu tych form. W każdym razie wyniki pokazują, że witamina D3 powinna częstym składnikiem wzbogaconej żywności i suplementów - zauważa prof. Susan Lanham-New z University of Surrey.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy