22-11-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Sprawdzono, jaki wpływ na aktywność genów we krwi ludzi mają suplementy witamin D2 i , gdy są zażywane codziennie przez okres 12 tygodni.
Wbrew powszechnej opinii, ustalono, że wspomniane rodzaje witaminy D nie mają takiego samego efektu. Jak odkryto, witamina D3 oddziałuje na układ odpornościowy, wzmacniając organizm przed chorobami wirusowymi i bakteryjnymi.
- Pokazaliśmy, że witamina D3 stymuluje kluczową część , która stanowi pierwszą linię obrony przed bakteriami i wirusami. Tak więc odpowiedni poziom witaminy D3 może pomóc powstrzymywać możliwość pozostawania przez wirusy i bakterie w organizmie - mówi prof. Colin Smith z University of Brighton.
- Nasze badanie sugeruje, że warto, aby ludzie przyjmowali suplementy z witaminą D3 lub jedli żywność odpowiednio wzbogaconą w tę substancję, szczególnie w miesiącach zimowych - dodaje prof. Smith.
Jakkolwiek niektóre produkty spożywcze są wzbogacone w witaminę D, np. płatki śniadaniowe, i chleb, niewiele z nich zawiera ją naturalnie. Witamina D3 jest wytwarzana w skórze w wyniku ekspozycji na światło słoneczne lub sztuczne światło ultrafioletowe UVB, tymczasem niektóre rośliny i grzyby wytwarzają witaminę D2.
U wielu osób poziom witaminy D3 jest niewystarczający, ponieważ mieszkają w miejscach, w których zimą światło słoneczne jest znacząco ograniczone. Co więcej, pandemia COVID-19 także zminimalizowała naturalną ekspozycję ludzi na światło dzienne, ponieważ więcej czasu spędzali i spędzają w swoich domach.
- Stwierdziliśmy, że witamina D2 i witamina D3 nie dają takiego samego skutku dla aktywności genów u ludzi, jednak brak oddziaływania D2 oznacza, że potrzebne są większe badania, aby wyjaśnić różnice w efektach obu tych form. W każdym razie wyniki pokazują, że witamina D3 powinna częstym składnikiem wzbogaconej żywności i suplementów - zauważa prof. Susan Lanham-New z University of Surrey.
Na podstawie: