18-03-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pomidory, kapusta i szpinak chronią przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promienie UV.
Wspomniane warzywa są bogate w silne przeciwutleniacze - oraz - które pomagają w osłabieniu uszkodzeń wywoływanych promieniowaniem ultrafioletowym.
Osoby, które na stałe wpisały do swojego menu , szpinak i kapustę, chronią skórę przed uszkodzeniami UV: mogą liczyć na większą ochronę przed i młody wygląd przez dłuższy czas.
Uczeni z z Instytutu Leibniza w Dusseldorfie przeprowadzili dwunastotygodniowe badania z udziałem kilkudziesięciu osób. Uczestników podzielono na trzy grupy: pierwsza zażywała związek, który zawierał te same składniki odżywcze, co pomidory, druga regularnie przyjmowała luteinę, natomiast trzecia - placebo. Badani zostali też poddani działaniu dwóch rodzajów promieniowania ultrafioletowego, UVA1 i UVA / B. Następnie od wszystkich pobierano próbki skóry.
Okazało się, że u osób z grupy placebo odnotowano wyższą ekspresję niektórych genów związanych ze stanami zapalnymi, i . Tymczasem uczestnicy przyjmujący likopen lub luteinę mieli niski poziom aktywności tych genów. Jak sądzą autorzy badań, dzięki odpowiedniej diecie można chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez i zapobiec powstawaniu oraz rozwojowi czerniaka. Dodają jednocześnie, że wyniki nie oznaczają, że określone jedzenie może powstrzymać szkodliwe efekty promieni UV, trzeba pamiętać o bezpiecznej ekspozycji na światło słoneczne i używać kremów z filtrami. Niemniej, regularne pałaszowanie wspomnianych warzyw zapewni dodatkową ochronę.
O badaniach napisano w British Journal of Dermatology