07-06-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadmiar alkoholu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami - m. in. bólem głowy czy mdłościami. Może też uszkadzać wątrobę. Jak się okazuje, w przypadku zakrapianej zabawy pomocne są szparagi, łagodzą skutki raczenia się napojami wyskokowymi.
Aminokwasy i minerały znajdujące się w ekstrakcie ze mogą złagodzić kaca wywołanego zbyt dużymi dawkami alkoholu i chronić komórki wątroby przed toksynami.
Badacze z Jeju National University w Korei przeanalizowali składniki młodych pędów szparagów i liści i porównali ich wpływ biochemiczny na komórki wątroby człowieka oraz szczura. - Stwierdzono, że zawartość aminokwasów i minerałów jest znacznie wyższa w liściach niż w pędach - mówi B. Y. Kim, autor badań.
Nadmierne picie alkoholu wywołuje stres oksydacyjny wątroby, a także nieprzyjemne efekty fizyczne związane z . - ilość toksyn w komórkach została znacznie zmniejszona w odpowiedzi na ekstrakt z liści i pędów szparagów - mówi Kim. - Wyniki dowodzą, że biologiczne funkcje szparagów mogą pomóc złagodzić kaca i chronić komórki wątroby - dodaje.
Szparagi lekarskie to powszechnie rosnące warzywo chętnie jedzone na całym świecie i od dawna stosowane jako lek ze względu na jego działanie przeciwnowotworowe. Szparagi wykazują też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i moczopędne. Poza tym szparagi mogą pomóc w odchudzaniu, ponieważ poprawiają trawienie. Są bogate w inne składniki odżywcze, w tym witaminy A, C, E, K i B6, a także kwas foliowy, , miedź, i białko.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »