10-02-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nasiona Chia stały się ostatnio bardzo popularnym produktem. Są łatwo dostępne i szeroko polecane, ponieważ przydają wiele korzyści naszemu organizmowi, ich właściwości sprawiają, że można zaliczyć je do tzw. super-jedzenia (najbardziej odżywczego pożywienia będącego świetnym źródłem licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów). Oto lista profitów z jedzenia Chia.
Uczucie sytościDzięki uczuciu sytości po posiłku łatwiej jest osłabić głód między posiłkami i utrzymać stosowaną dietę. Połączenie białek, oraz reakcji na zmiesznaie z wodą daje znaczne poczucie najedzenia się, a powstrzymuje przed podjadaniem w ciągu dnia, więc ułatwia zachowanie odpowiedniej wagi.
Regiulacja poziomu cukruNasiona Chia mają wpływ na poziom insuliny - ich działanie może zmniejszyć oporność na insulinę i zniwelować nadmierny poziom tego hormonu we krwi, więc mogą uchronić przed .
Bogactwo przeciwutleniaczyNasiona Chia są bogate w , które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, a więc także ze i nowotworami. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia też, że cechują się długim okresem przydatności do spożycia: mogą być przechowywane wiele bez chłodzenia.
Źródło wszelkiego potrzebnego białkaW nasionach Chia znajduje się wszystkich dziewięć aminokwasów niezbędnych do zaspokojenia potrzeb żywieniowych człowieka. Ważne jest również to, że białko skutecznie nas syci.
Pomoc dla zdrowia sercaNasiona chia mogą poprawić niektóre markery krwi, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Badania dowiodły, że produkt ten obniża poziom „złego cholesterolu" LDL oraz trójglicerydów, zwiększa ilość „dobrego cholesterolu HDL oraz zwalcza stany zapalne.
Poprawa metabolizmuPonieważ mają duże ilości błonnika, białka i kwasów omega-3, naciona Chia poprawiają zdrowie metaboliczne.
Źródło minerałówChia dostarczą ci dużo , , i manganu. Te składniki pomagają zapobiegać nadciśnieniu i utrzymać zdrową masę ciała, a także mają istotny wpływ na metabolizm oraz syntezę DNA.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »