17-06-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
- Wiadomo, że podczas smażenia na oleju uwalniane są aldehydy, które zanieczyszczają atmosferę i mogą być wdychane, dlatego sprawdziliśmy, czy pozostają one w oleju po podgrzaniu, i tak właśnie się dzieje - mówi María Dolores Guillén z Uniwersytetu Kraju Basków.
Obecność aldehydów, o których mowa, odnotowuje się w organizmach, w których rozwijają się określone formy raka i choroby neurodegeneracyjne, takie jak i .
Toksyczne aldehydy powstają w wyniku rozkładu kwasów tłuszczowych w oleju i chociaż niektóre są lotne, inne pozostają po smażeniu. Z tego powodu znajdują się w gotowanej żywności. Ponieważ są bardzo reaktywne, mogą reagować z białkami, hormonami i enzymami w organizmie i zaburzać jego odpowiednie funkcjonowanie.
Najwięcej toksyn jest w oleju słonecznikowym
Podgrzano trzy rodzaje oleju (, słonecznika i siemienia lnianego) w przemysłowej frytkownicy do temperatury 190 ºC. Jak się okazało, olej słonecznikowy i lniany (ale zwłaszcza ten pierwszy) wytworzyły najbardziej toksyczne aldehydy w krótszym czasie. Oleje te są bogate w tłuszcze wielonienasycone (linolowy i linolenowy). Przeciwnie, tak silnie podgrzana oliwa z oliwek, która ma wyższe stężenie tłuszczów jednonienasyconych, generuje te szkodliwe związki w mniejszej ilości i później.
Podczas smażenia w olejach znaleziono też inne substancje toksyczne, alkilobenzeny. Spośród przebadanych produktów oliwa z oliwek ponownie wytwarzała ich najmniej.
- Naszym celem nie jest alarmowanie populacji, ale trzeba wziąć pod uwagę te dane - mówi Guillén - To dawka decyduje o tym, czy mamy do czynienia z trucizną - dodaje.
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »