20-06-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Uprawiana od wieków w Japonii Sakurajima daikon jest jednym z największych warzyw na Ziemi. W 2003 roku do Księgi Rekordów Guinnessa wpisano Sakurajimę ważącą niemal 31,3 kg jako najcięższą rzodkiewkę na świecie.
Rzodkiewki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy i uważa się, że mogą obniżać i zagrożenie , a także niektóre czynniki ryzyka i . Do tej pory jednak nie porównywano bezpośrednio korzyści zdrowotnych jakie daje Sakurajima Daikon z innymi rzodkiewkami. Kilka lat temu w American Chemical Society sprawdzono, jaki wpływ ma wspomniana rzodkiew na produkcję tlenku azotu, kluczowego regulatora funkcji naczyń wieńcowych, oraz określono mechanizmy leżące u podstaw tego zjawiska.
Naukowcy wystawili ludzkie i świńskie komórki śródbłonka naczyniowego na działanie ekstraktów z Sakurajima daikon oraz mniejszych rzodkiewek. Jak odkryli, to duże warzywo indukuje większą produkcję tlenku azotu w tych komórkach naczyniowych niż mniejsza rzodkiew japońska. W Sakurajimie odkryto też trigonellinę, hormon roślinny, który jest aktywnym składnikiem i wydaje się inicjować zmiany w naczyniach wieńcowych skutkujące poprawą produkcji tlenku azotu.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »