27-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Białko roślinne może zapewnić ci długowieczność. Tymczasem białko zwierzęce może zwiększyć ryzyko śmierci u osób, które prowadzą niezdrowy styl życia.
Uczeni Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie wskazują, że źródła białka mają istotne znaczenie dla zdrowia w dłuższej perspektywie. Wcześniejsze badania koncentrowały się głównie na określaniu zalecanej całkowitej ilości w diecie, obecne odkrycia mogą przyczynić się do udoskonalenia aktualnych rekomendacji dietetycznych uwzględniając nie tylko dawkę, ale i źródło tego składnika.
Zdrowie ponad 131 tysięcy badanych minitorowano przez ponad 30 lat. Zebrane dane pozwoliły ustalić, że każdy wzrost spożycia białka roślinnego o 3 proc. wiązało się z niższym ryzykiem zgonu w czasie badań o 10 proc. z jakiejkolwiek przyczyny i o 12 proc. z powodu choroby czy zdarzenia sercowo-naczyniowego. Co więcej, odkryto, że każde zwiększenie o 10 proc. białka zwierzęcego oznacza wzrost o 2 proc. ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i 8 proc. śmierci z powodu .
Co istotne, dobroczynny wpływ białka roślinnego odnotowano u każdego uczestnika, zaś szkodliwe oddziaływanie białka zwierzęcego nie dotyczyło wszystkich. Białko zwierzęce sprzyjało problemom zdrowotnym, jeśli dana osoba była , paliła , nie podejmowała , czy nadużywała . Zdrowy styl życia wydawał się mieć ochronny skutek i niwelował ewentualny szkodliwy efekt dużej ilości w diecie.
Warto pamiętać, że w starszym wieku zapotrzebowanie na białko jest większe. Wszystko ze względu na hamowanie procesu utraty tkanki mięśniowej. Słabe i zmniejszone mięśnie mogą nie utrzymywać ciała w odpowiedniej pozycji i prowadzić do częstszych upadków.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »