29-10-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Piwo może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na łuszczycę.
„ jest powszechną chorobą skóry o podłożu immunologicznym", mówią eksperci. „Od dawna podejrzewano związek między spożyciem alkoholu a zwiększonym ryzykiem wystąpienia tej choroby i jej zaostrzenia. Na przykład, osoby z łuszczycą piją więcej alkoholu niż osoby bez tej dolegliwości, a spożycie alkoholu może nasilać nasilenie problemów ze skórą," dodają.
W przypadku różnych chorób wykazano, że rodzaj napoju alkoholowego wpływa na ich ryzyko: na przykład piwo stwarza większe prawdopodobieństwo wystąpienia dny moczanowej niż wino lub napoje spirytusowe.
Aby ocenić związek między różnymi rodzajami alkoholu a ryzykiem łuszczycy, przeanalizowano dane ponad 82 tysięcy kobiet. Uczestniczki zgłaszały ilość i rodzaj spożywanego alkoholu w kwestionariuszach wypełnianych co dwa lata. Regularnie zbierano też informację na temat diagnoz łuszczycy.
W porównaniu z kobietami, które nie piły alkoholu, ryzyko wystąpienia łuszczycy było o 72 procent wyższe u pań, które wypijały średnio 2,3 drinków tygodniowo lub więcej. Gdy napoje oceniano według rodzaju, stwierdzono związek między piciem piwa a łuszczycą, szczególnie u kobiet, które piły pięć lub więcej ciemniejszych piw tygodniowo - w takich przypadkach ryzyko wystąpienia tej choroby było 1,8 razy wyższe. Piwo jasne, wino czerwone, białe i mocne alkohole nie były związane z ryzykiem wystąpienia łuszczycy.
Obliczono też, że prawdopodobieństwo wystąpienia łuszczycy było 2,3 razy wyższe u kobiet, które piły pięć lub więcej tygodniowo, niż u pań, które nie piły go w ogóle. „Piwo było jedynym napojem alkoholowym, który zwiększał ryzyko wystąpienia łuszczycy, co sugeruje, że pewne składniki piwa, których nie ma w winie ani likierze, mogą odgrywać ważną rolę w nowo pojawiającej się łuszczycy", oceniają piszą autorzy.
„Jednym z tych niekorzystnych składników może być źródło skrobi używane do produkcji piwa. Napój ten jest jednym z niewielu niedestylowanych trunków alkoholowych, do produkcji których wykorzystuje się fermentację źródła skrobi, a dokładniej zazwyczaj jest to jęczmień", wyjaśniają eksperci.
Jęczmień i inne skrobie zawierają , a niektórzy chorzy na łuszczycę wykazują wrażliwość na tę substancję. Do produkcji jasnego piwa używa się mniejszych ilości zboża w porównaniu do piwa zwykłego, co potencjalnie wyjaśnia, dlaczego to piwo nie było związane z tak wysokim ryzykiem łuszczycy, zauważają autorzy.
Na podstawie:
Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »