09-08-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pomidory dają wiele korzyści dla organizmu. A ponieważ są smaczne i powszechnie dostępne, nikogo nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Teraz do listy benefitów z jedzenia tych owoców można dopisać skuteczność w walce z rakiem skóry.
Naukowcy z Ohio State University przeprowadzili badania na myszach i odkryli, że jedzenie pomidorów zmniejszyło o połowę wzrost .
Zwierzęta laboratoryjne zostały narażone na ekspozycję promieniowania ultrafioletowego, co prowadziło do rozwoju raka skóry. Następnie części z nich przez 35 tygodni podawano dietę w 10 procentach składającą się ze sproszkowanych . U tych ostatnich odnotowano zmniejszenie wzrostu raka o 50 proc.
Jak sądzą uczeni, za taki efekt odpowiedzialne są karotenoidy w pomidorach, które dają charakterystyczny dla nich kolor, mogą chronić skórę przed uszkodzeniami wywoływanymi promieniami UV. , główny karotenoid w tych owocach, jest najskuteczniejszym .
Już wcześniejsze badania dowiodły, że pomidory spożywane regularnie przed dłuższy czas pomagają uchronić się przed . Najprawdopodobniej skutek ten wynika z ochronnego działania kartenoidów, które gromadzą się w skórze i stanowią barierę dla promieni UV.
Wyniki badań opublikowano w Scientific Reports.