Strona głównaZdrowiePolacy rezygnują z jedzenia ryb

Polacy rezygnują z jedzenia ryb

Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Polacy rezygnują z jedzenia ryb [Fot. Thapakorn - Fotolia.com] Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej „Rynek rolny – marzec 2018″ średnie spożycie ryb i liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 roku 12,48 kg – o 0,63 kg mniej niż w 2016 r. Polacy rezygnują z jedzenia ryb z bardzo zróżnicowanych powodów, takich jak wysokie ceny czy słaba dostępność świeżych produktów. Co w związku z tym tracimy?

Mięso dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Ryby to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, które ma odpowiedni zestaw niezbędnych do wzrostu i rozwoju aminokwasów. Ich kolejną zaletą jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których największą zawartością charakteryzują się ryby morskie np. śledź czy łosoś. Ryby morskie dostarczają nam również ważnego w diecie jodu, a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B.

Zakup świeżej i to dla wielu nie lada wyzwanie. Chcąc nabyć odpowiednie jakościowo mięso ryb należy kierować się w sprawdzone i zaufane miejsca, w których zazwyczaj dostawy określone są na konkretne dni tygodnia. Dobrym rozwiązaniem jest również kupowanie przygotowanych już przekąsek czy posiłków od sprawdzonego producenta. Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd producent pozyskuje ryby i czy posiada certyfikaty. Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroki asortyment przetworów rybnych, dlatego warto dokonywać przemyślanych wyborów.

Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co nie dostarczają swojemu organizmowi wielu składników odżywczych. Czas najwyższy, aby zmienić te przyzwyczajenia i sięgać po pyszne i sprawdzone produkty.

Seko

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy