27-04-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Flawonoidy znajdują się w owocach i innych roślinach. Można je znaleźć w , i owocach cytrusowych, takich jak grejpfrut.
Ponad 130 tysięcy ludzi wypełniło kwestionariusze żywieniowe, które były bazą dla oszacowania ilości flawonoidów w jadłospisie. Na tej podstawie eksperci przez około dwie dekady analizowali związek między dawką flawonoidów a ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
W przypadku mężczyzn, ci, którzy dostarczali sobie najwięcej , byli o około 40 procent mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona niż panowie o najniższej dawce tych związków w diecie. Co do kobiet, nie było związku między ogólnym spożyciem flawonoidów i rozwojem choroby Parkinsona. Jednak po zbadaniu podklas flawonoidów odkryto, że ich forma z owoców jagodowych oznaczała niższe ryzyko choroby Parkinsona u obojga płci.
- To pierwsze badanie na ludziach, w którym sprawdzono związek między flawonoidami a ryzykiem rozwoju . Nasze odkrycia sugerują, że związki te, w szczególności grupa zwana antocyjanami z owoców jagodowych, mogą mieć działanie neuroprotekcyjne. Jeśli się to potwierdzi, flawonoidy mogą być naturalnym i zdrowym sposobem na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby Parkinsona - mówi Xiang Gao Harvard School of Public Health w Bostonie.
Na podstawie:
Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »