Strona głównaZdrowieOdpowiednia ilość żelaza we krwi kluczem do zdrowego starzenia się?

Odpowiednia ilość żelaza we krwi kluczem do zdrowego starzenia się?

Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Odpowiednia ilość żelaza we krwi kluczem do zdrowego starzenia się? [fot. F1 Digitals from Pixabay]
Według autorów, odkrycia mogą przyspieszyć opracowaniee leków zmniejszająych częstość występowania i nasilenie związanych z wiekiem chorób, co wydłuży zdrowe lata życia i zwiększy szanse na starość wolną od wielu dolegliwości.

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu i Instytutu Biologii Starzenia im. Maxa Plancka w Niemczech skoncenttrowali się na trzech aspektach związanych z biologicznym starzeniem się - na długości życia, latach życia wolnych od chorób i .

Biologiczne to tempo, w jakim nasz organizm ulega osłabieniu wraz z czasem - jest ono różne u różnych ludzi i stanowi przyczynę najbardziej śmiertelnych chorób na świecie, w tym , i raka.

Zebrane dane odpowiadały badaniu 1,75 mln. długości żyć lub ponad 60 tys. wyjątkowo długowiecznych ludzi. Uczeni wskazali dziesięć regionów genomu powiązanych z długością życia, stanem zdrowia i długowiecznością. Odkryli też, że zestawy genów związane z żelazem były szczególnie istotne w analizie tych wszystkich trzech miar starzenia się.

Jak ustalono, geny zaangażowane w metabolizm żelaza we krwi są częściowo odpowiedzialne za zdrowe, długie życie. Dieta oddziałuje na ilość we krwi, a jego zbyt wysoki lub niski poziom ma przełożenie na związane z wiekiem choroby, takie jak choroba Parkinsona, choroba wątroby i spadek zdolności organizmu do zwalczania infekcji.

Według autorów, zaprojektowanie leku, który mógłby naśladować wpływ zmienności genetycznej na metabolizm żelaza, może być krokiem ku przezwyciężeniu niektórych skutków starzenia się.
Jesteśmy bardzo zaciekawieni tymi odkryciami, ponieważ jasno sugerują, że nadmiernie wysoki poziom żelaza we krwi skraca zdrowe lata życia, a kontrola ilości tego pierwiastka może zapobiec zaburzeniom związanym z wiekiem. Sądzimy, że nasze odkrycia dotyczące metabolizmu żelaza mogą przyczynić się do wyjaśnienia, dlaczego bardzo wysoki poziom bogatego w żelazo czerwonego mięsa w diecie jest powiązany z chorobami charakterystycznymi dla starszego wieku - mówi dr Paul Timmers.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Nature Communications.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy