09-10-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zgaga to uczucie pieczenia w klatce piersiowej oraz górnych częściach układu pokarmowego. Powstaje dlatego, że treść jelitowa lub żołądkowa cofa się z powrotem w kierunku przełyku. Okazuje się, że dolegliwość można osłabić dzięki octowi jabłkowemu.
Z badań przeprowadzonych na Arizona State University wynika, że picie może zmniejszyć problem .
Zgaga jest skutkiem tego, że kwas żołądkowy przemieszcza się do przełyku i podrażnia go, wywołując palące uczucie w klatce piersiowej. Ocet jabłkowy z kolei to umiarkowany kwas, który może obniżyć pH żołądka. Wówczas żołądek nie musi samodzielnie produkować własnego kwasu i dostarczając sobie ocet, można powstrzymać działanie kwasu żołądkowego.
Zanim jednak będzie się powszechnie polecało ocet jabłkowy, trzeba podkreślić, że nie w każdym przypadku jest skuteczny - u niektórych ludzi jego stosowanie może intensyfikować objawy zgagi. Jeśli jest bardzo silny, ocet dodatkowo może podrażniać przełyk. Ocet jabłkowy może być więc skuteczny w łagodnych przypadkach zgagi. Jeśli jest ona bardzo ostra, warto sięgnąć po leki osłabiające jej objawy - w aptekach dostępnych jest bez recepty wiele takich środków.
Jeśli chodzi o stosowanie octu jabłkowego, zaleca się wypróbowanie zażywania go na pusty żołądek, co najefektywniej zmniejszy pH żołądka - wystarczy rocieńczyć łyżkę octu w połowie szklanki wody, by uzyskać taki skutek.
Praca na temat wpływu octu jabłkowego na refluks: