18-04-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiele chorób rozwija się z powodu nieodpowiedniej diety, alarmują uczeni. Okazuje się, że błędy w odżywianiu odpowiadają za jedną piątą zgonów w wymiarze globalnym.
Nieodpowiednia dieta jest możliwym do uniknięcia czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych (non-communicable diseases, NCD). W nowym badaniu oceniono popularność określonych produktów żywnościowych w 195 krajach oraz ich wpływ na poziom zachorowalności oraz śmierci z powodu NCD.
Zespół Global Burden of Disease, na podstawie trwających niemal trzy dekady badań, ocenił wpływ nieodpowiedniej diety na ryzyko śmierci i rozwoju niektórych chorób niezakaźnych (takich, jak , choroby układu krążenia i ).
Wzięto pod uwagę szczególnie sposoby jedzenia ubogie w: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy, , , wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 i tłuszcze wielonienasycone. Badano również skutki diet bogatych w czerwone mięso, , , tłuszcze trans i .
Okazało się, że aż jeden na pięć zgonów ma przyczynę w jakiejś dolegliwości, na którą wpływa rodzaj stosowanej diety. Aż 11 milionów śmierci w 2017 roku było wynikiem niewłaściwego odżywiania się. Co istotne, utrata życia na skutek niewłaściwej diety staje się coraz powszechniejsza - nastąpił wzrost aż o 8 milionów w 2017 roku względem roku 1990 (wówczas rozpoczęto badania). Ma to też oczywisty związek ze starzeniem się społeczeństw, wyjaśniają badacze.
Najbardziej brzemienne w skutki dietetyczne błędy obejmowały nikłe dawki orzechów oraz produktów pełnoziarnistych i mleka, przy jednoczesnym nadmiarze przetworzonego mięsa, słodkich napojów oraz soli.
Jak oceniają autorzy, badanie potwierdza to, co medycy podejrzewali od lat, czyli, że nieprawidłowa dieta jest odpowiedzialna za więcej zgonów niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka na świecie. Okazuje się, że głównymi aspektami zagrożenia żywnościowego jest nadmierne spożycie sodu lub zbyt małe porcje zdrowej żywności, takiej jak produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy i warzywa.
Na podstawie: