Strona głównaZdrowieNietolerancja laktozy - pić mleko czy go nie pić?

Nietolerancja laktozy - pić mleko czy go nie pić?

Jeśli po zjedzeniu nabiału, ma się kłopoty żołądkowe, to należy wyrzucić go z diety, czy też jednak od czasu do czasu - pomimo pewnych zaburzeń - można dołączyć do posiłków produkty mleczne?
Nietolerancja laktozy - pić mleko czy go nie pić? [Fot. volff - Fotolia.com] Szacuje się, że około 65 proc. ludzi na całym świecie doświadcza pewnych problemów z trawieniem . Niektórzy zmagają się z biegunką, inni mają po prostu lekkie wzdęcia. Skąd to się bierze?

Nabiał zawiera laktozę (rodzaj cukru), do którego rozłożenia na mniejsze cząstki potrzebny jest enzym o nazwie laktaza. Takie cząstki łatwiej przemieszczają się w przewodzie pokarmowym i ulegają strawieniu. Jeżeli jednak organizm nie wytwarza dostatecznej ilości laktazy, dochodzi do wymienionych wyżej zaburzeń.

Jako dzieci wytwarzamy wspomniany enzyme w odpowiedniej dawce i matki lub jego ekwiwalent stanowią dla nas bardzo odżywcze jedzenie. Z czasem jednak, gdy przechodzimy na stałe pokarmy, produkcja laktazy spada. W efekcie w dorosłym wieku wielu z nas nie może dobrze metabolizować nabiału i po jego zjedzeniu ma biegunkę, bóle brzucha, nudności lub inne problemy żołądkowo-jelitowe.

Co więcej, do nietolerancji laktozy może dochodzić z powodu , a także stanów zapalnych jelit. Jeśli jej przyczyną jest choroba, wyleczenie jej pozwoli przywrócić produkcję laktozy, gdy przyczyny są inne, nie da się reaktywować wytwarzania wymienionego enzymu.

Zazwyczaj nietolerancja laktozy nie jest groźna i jej objawy dość szybko mijają. U niektórych ludzi jednak z powodu jedzenia nabiału może dojść do uszkodzeń w wyściółce jelit, która ma zasadniczy udział w przenoszeniu substancji odżywczych do krwioobiegu. Warto wszakże podkreślić, że ma to miejsce u mniej niż jednego proc. ludzi, dlatego nietolerancja laktozy dla znacznej większości nie musi oznaczać rezygnacji z przetworów mlecznych.

W łagodzeniu objawów po ich zjedzeniu pomogą powszechnie dostępne bez recepy leki z zawartością laktazy - ich zażycie przed posiłkiem pozwoli cieszyć się smakiem nabiału bez przykrych konsekwencji. Poza tym warto pamiętać, że niektóre produkty nabiałowe mają mniej laktozy niż inne, więc są bezpieczniejszym wyborem, chodzi np. o dojrzałe sery, m. in. parmezan czy cheddar. Podobnie rzecz ma się z artykułami fermentowanymi, takimi, jak czy . Wreszcie, obecnie w sklepach dostępne sa także produkty nabiałowe bez laktozy.

Na podstawie:

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X