31-10-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W diecie wielu ludzi jest za dużo soli, a to nierzadko prowadzi do nadciśnienia i zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nadmierne dawki soli mogą też odpowiadać za inny czynnik tych dolegliwości - otyłość.
Wszyscy chyba już wiedzą, że duże ilości soli mają związek z . Teraz odkryto, że może również sprzyjać nadmiarowi kilogramów, mówią uczeni z Vanderbilt University.
Uczeni odkryli, że osoby, które dostarczają sobie większych ilości soli, odczuwają mniejsze pragnienie i są bardziej podatnymi na objadanie się, przybieranie na wadze, a także .
Jak ustalono, spożycie soli jest związane z podwyższeniem BMI i występowaniem nadwagi oraz otyłości w badanych populacjach. Autorzy analiz zaznaczają jednak, że odkrytą zależność należy dodatkowo potwierdzić w odpowiednio zaprojektowanych badaniach prospektywnych.
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że spożycie sodu w ilości ponad 2 gramy dziennie (co odpowiada 5 g soli dziennie) i niewystarczające dawki potasu przyczyniają się do nadciśnieia oraz zwiększają ryzyko i .
Większość ludzi je zbyt dużo soli, średnio 9-12 gramów dziennie, czyli przeciętnie około dwa razy więcej niż zalecany maksymalny poziom spożycia. Dawka tej przyprawy na poziomie mniej niż 5 gramów dziennie zaś pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu oraz .
Statystyki wskazują, że można by uniknąć 2,5 miliona zgonów rocznie roku, gdyby globalne spożycie zostało zmniejszone do zalecanego poziomu.
O badaniach napisano w The Journal of Clinical Investigation.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »